Friday, December 16, 2011

Eile, täna, homme

Nädala ülesanne
Analüüsi ajaveebis, milline võiks olla veeb ja sotsiaalne tarkvara 5-10 aasta pärast.

Punktide väljatoomisel olen lähtunud enda 10 aasta pikkusest veebi kasutamise kogemusest.

Veeb
Kui vaadata viimase 10 aasta jooksul toimunud muudatusi disaini vallas, siis peab kogema, et veebilehtede disain on kiiresti muutuv nähtus. Seega võib oletada, et järgnevad 5-10 aastat toob kaasa üpriski suuri muutusi. Eelkõige arvan, et üha enam populaarsemaks muutub AJAX ehk üha vähem võib kohata lehti, kus nupule vajutustega tehakse lehele „refresh“. AJAX-i kasutamine on just viimasel 3-4 aastal väga populaarseks saanud ja trend liigub üha ülespoole. Heaks näiteks oleks leht elance.com, kus kasutajakeskkonnas on väga laialdaselt AJAX-it realiseeritud. Samuti ka Facebook liigub sinna poole. Kasutajaliides on voolav ja seda on mugav kasutada.

Teiseks asjaks võib pidada igasuguste „cloud“ teenuste kasutamist ja integreerimist. Asi on küllaltki algusfaasis, vähemalt minule kui tavakasutajale tundub nii. Kuid hea tõuke andis Apple, mis oma uusimas iOS5.0 operatsioonisüsteemis pilveteenuse kasutamisega algust tegi.

Sotsiaalne tarkvara
Usun, et sotsiaalne tarkvara, eesotsas sotsiaalse meedia suurima esindaja – Facebookiga – võtab enda alla veel suurema maailma, mida arvutid suudavad pakkuda. Algselt oli Facebook lihtsalt sõpradega suhtlemise sait, siis tulid mängud, igasugused lisavidinad. Seejärel võttis see enda alla „instant messengeri“ tüüpi suhtluskanalid, misjärel integreeriti vaikselt ettevõtete lehed ja müügiprotsessi arendamine. Viimane hõlmab ka ekspodentsiaalset reklaaminduse kasvu antud lehtedel.

Tänaseks päevaks või siis üsna pea võetakse enda alla ka põhilise postkasti ehk e-maili teenuse funktsioon. Mis edasi? Usun, et järgmiseks püütakse üle võtta kõiksugu tekstitöötlusprogrammide funktsioonid. Sotsiaalmeedia püüab endasse integreerida Microsoft Word-i, Excelit jne (nagu seda on teinud juba Google Docs). Samuti usun, et mingil määral püütakse üle võtta otsingumootori funktsiooni. Juba praegu on Facebookist ja teistest suhtlussaitidest võimalik leida enamik uudiseid, poliitikute, kuulsate inimeste kodulehti ning nii üllatav kui see ka poleks, isegi mõningal määral teaduslikke tekste.

Kõik need muutused ei tule üleöö, kuid prognoosin, et muutuste kasv ja kiirus on võrreldav viimase 3-4 aastaga. 

1 comment:

  1. Noormees, teil on väga huvitavad mõtted ning alati kaasahaaravad blogipostitused! Ja eks aeg näitab, kas prognoositu saab teoks!
    Jaksu ja kõike head!

    ReplyDelete