Monday, December 5, 2011

Kogukondlik tarkvaraarendus.

Nädala ülesanne:
Vali kaks vaba tarkvara projekti ja võrdle neid ajaveebis arenduse vaatenurgast.

Kaheks võrreldavaks vaba tarkvara projektiks valisin FTP programmi FileZilla ja brauseri Mozilla Firefox. Valik langes neile kahele just seetõttu, kuna kasutan FileZilla-t  tööasjades pea iga päev ning ka Mozilla on olnud oma 2-3 aastat põhiline brauser, seda enne Google Chrome väljatulekut (mis ei ole vaba tarkvara).

FileZilla sai alguse 2001. aastal  informaatika tunni projektina, mille autoriteks oli Tim Kosse ja tema kaks klassikaaslast. Kohe algul otsustati, et tehakse vaba tarkvara, kuna nad ei oldud kindlad, et nad suudaksid müüa kasvõi ühtainsat  koopiat. Seega esimene versioon tuli välja 2001. aasta veebruaris. Edasine arendus jätkus juba laiema ringi sees. Nimelt avalikustati lähtekood tuntud portaalis SourceForge.net, mille abil muutus projekt ka populaarsemaks. Tekkisid mitmed vabakutselised inimesed, kes FileZilla projektile omi  tükke (edasiarendusi) hakkasid looma. Alates 2011. aasta algusest on kogu arendustegevus kolinud tagasi FileZilla kodulehele. See tähendab, et kõik loodud uuendused, parandused, edasiarendamisideed, dokumentatsioon jms lisatakse FileZilla lehele. Vähestest inimestest koosnev tuumik analüüsib uuendusi ja tegeleb nende integreerimisega. Kui midagi suuremat valmis, siis lastakse välja uus versioon.

Ka Mozilla Firefox on vaba tarkvara. Kuid selle projekti arendus on natuke erinev. Nimelt on arenduses suured täiskohaga töötavad tiimid, arendusmeeskonnad, programmeerijad, turundajad jne. Kuna lähtekood on vabalt kättesaadav, siis nagu ka FileZilla puhul, on võimalik ka vabakutselisel harrastajal/programmeerijal oma versioone teha, edasiarendamiseideid jagada, laiendusi luua jne. Samuti on võimalus hakata testijaks.

Nagu näha, on antud projektide arendus sarnane, kuid siiski kohati erinev. Seda just seetõttu, kuna FileZilla-l on väike tuumik, kes tööd koordineerib, ning suur vabakutseliste inimeste hulk, kes loovad uusi komponente ja täiustavad tarkvara. Mozillal aga kindel, suur tuum, mis tegutseb ühise eesmärgi nimel. Vabakutselistel inimestel on võimalik projektist osa saada, kuid selle mõju terviklikule arendusele ei ole nõnda suur.

No comments:

Post a Comment