Monday, October 17, 2011

Wiki-maailm

Nädala ülesanne: kuidas võiks Wikipediat veelgi paremaks teha?

Usun, et üks muudatusi, mis võiks Wikipediat veelgi paremaks teha, oleks muudatus wikide muutmise seas. Tean, kõlab naljakalt. Hetkel on nii, et pea igat artiklit võib kasutajaks registreerides vabalt muuta. Viimane versioon jääb aktuaalseks, eelmisi saab näha vaid artikli ajalugu vaadates. Kuid kas ei oleks parem, kui iga muudatusega lisatakse ka informatsioon selle kohta, et miks just selline muudatus sisse viidi? Alati ei pruugi olla viimane versioon sõna otseses mõttes eelmisest parem. Ei olegi. Kuid muudatuse põhjus aitaks natuke paremini artikli sisu ja mõtet mõista.

Üheks toredaks ideeks oleks ka artikli kirjutajate hindamissüsteem, mis sarnaneb ebay müüjate hindamissüsteemile või kas või facebooki „meeldib“ nupule vajutamisele. Süsteem lisaks usaldust. Kui artikli autoril on kõrge reputatsioon, siis olen kindel, et artiklit loetakse ja selle üle arutatakse palju sügavamalt. Hindamine võiks olla lubatud ainult registreeritud kasutajatele.

Suureks läbimurdeks oleks harivate videomaterjalide võimalus. Mõtlen siinkohal lühikesi, kui samas informatiivseid videoid koos visuaalsete materjalidega ajaloost, eksperimentidest, tuuridest teatud koha kohta vms. Loengute postitamist ma ei pooldaks. Tean, et idee ise-enesest ei ole uus ja Wikipedia tiim on töötanud selle kallal juba mõnda aega, kuid mida kiiremini idee avaliku publiku ette jõuaks, seda parem. Palju parem.

Need oleksid minu ideed. Kuna ma ei saa rääkida kõikide Wikipedia kasutajate eest ja tänu sellele ei tea õigeid tulemusi, st kas need ideed mõjuksid süsteemile positiivselt. Kuid üht tean küll. Videote kasutamisel artiklite juures või artiklina võib olla suur tulevik!

No comments:

Post a Comment