Monday, October 31, 2011

Virtuaalmaailmad

Nädala ülesanne:
Tutvu mõne vabalt valitud virtuaalmaailmaga (Second Life sobib, aga soovi korral võib ka mõni muu olla) ja kirjelda ajaveebis oma kogemusi.

Kuna virtuaalmaailm Second Life on osutunud küllaltki suureks ja populaarseks projektiks, siis sellega tutvumine leidis aset juba enne õppeaine võtmist. Esmalt oli võimalus näha ühte dokumentaalfilmi, mis kirjeldas ära põhilised virtuaalmaailma võimalused, plussid, puudujäägid ja ohud. Kohe alguses jäi projektist hea mulje. Miks? Sest antud film pakkus häid põhjendusi, miks suured ettevõtted peaksid süsteemi kasutama. Nimelt ei ole vaja suurte koosolekute või muude tähtsate ürituste pidamiseks ilmtingimata üle maailma kokku lennata, kulutades nõnda tuhandeid dollareid, väärtuslikku tööaega jne. On vaja vaid oma virtuaalkontorit (mille loomine võib ka väga vähe aega võtta), arvutit ja mikrofoni/kõrvaklappe. Valitakse aeg ning just kui olekski päris asi. Teisest küljest näidati vahet virtuaalmaailmas toimuva ja reaalse maailmaga ning mõnes ettevõttes oli see lausa hirmuäratav. Tõesti, tegu oleks olnud kui Matrix-i filmiga  - reaalsuses oli kontor hämar, liikumatu ja kui välja surnud, kuid virtuaalmaailmas käis elu – suhtlus, koosolekud, mängimine jne.

Olles tutvunud filmi ja kursuse materjali põhjal Second Life virtuaalmaailmaga, otsustasin, et loon ka ise konto. Installimine oli kiire ja sujuv. Niisiis, muljed? Esmamulje oli väike pettumus. Olin maailmas suhteliselt üksinda ning olles nooremana mänginud The Sims mänge, oli graafika ja reaalsus oodatust tagasihoidlikum. Ilmselt tuli see ka sellest, kuna minu sülearvutil on integreeritud graafikakaart, mis ei soodusta head 3D graafikat.
Liikumine, erinevate näoilmete tegemine vms on küllaltki lihtsaks tehtud, samuti maailmade valimine ja ka reaalse raha kulutamise nupp on suurelt välja toodud.

Ise aga hetkel seda süsteemi veel ei kasutaks, kuna kui aus olla, siis tuli hirm nahka sellise maailma ees. Kui on ikka võimalus saada miljonäriks näiteks virtuaalmaailma kinnisvara müümise ja vahendamise eest, näha virtuaalmaailma teatris etendusi vms, siis iseloomustaks süsteemi sõna „hirmuäratav“!

Kokkuvõtvalt peab aga ütlema, et virtuaalmaailmadel on suur tulevik. Juba praegusel hetkel võimaldavad nad asju teha palju lihtsamalt, odavamalt ja efektiivsemalt. Iseasi, kas kõik inimesed selleks valmis on. Ise pooldan veel reaalset, käega katsutavat elulaadi.

No comments:

Post a Comment