Monday, November 14, 2011

Paragrahvi-papi ja Interneti-põnn: intellektuaalomandi hiilgus ja viletsus

Nädala ülesanne:
Kirjutage ajaveebi omapoolne hinnang autorikaitse ja intellektuaalomandi temaatika hetkeseisule.

Kui alustada rääkimist intellektuaalomandist, autorikaitsest, litsentsidest, patentidest ja teistest siia valdkonda kuuluvatest teemadest, siis paratamatult kerkib esmalt esile USA. Viimane on juba aastaid olnud üks põhilisi kõneainet tekitav riik – seda just tihti jaburate, venivate kohtuvaidluste, mõtlemapanevate ja tihti arengut piiravate patentidega.

Mulle kui tudengile, kes püüab igapäevaselt maailma eluga kursis olla, tundub, et intellektuaalomandi temaatika on Euroopas suhteliselt tagasihoidlik. Olen kindel, et tegelikult toimub palju vaidlusi, kohtuistungeid ja patentide loomisi, kuid kindlasti ei anna see maht USA oma täis. Eestis seevastu oleks kogu temaatika veel sammuke madalamal. Kuus kord-kaks satub uudistesse mõni antud valdkonna teema, mis on enamasti kas otseselt või kaudselt seotud Interneti ja virtuaalmaailmaga. Aktuaalsed on olnud piraatluse teemad (filmide, raamatute, tarkvara ebaseaduslik allalaadimine ja levitamine) ja arengut pidurdavad litsentsid (veebiraadio ja televisiooni areng jms).

Väljaspool virtuaalmaailma pean põhiliseks samuti viimast teemat – arengut pidurdavaid litsentse ja patente. Olen kindel, et ilma nendeta oleks meil olemas tõhus ravi diabeetikutele ja ka AIDS-i vastu. Kuid kuna nn „suhkruhaiguse“ ravimid ja meetmed toovad nõnda palju sisse, siis milleks lubada ravim või meetod, mis kõrvaldaks häda? Võitleme arengu vastu kohtu ja juristide abil ja las raha tuleb.

Üldiselt võib väita, et USA-s on intellektuaalomandi temaatika tähtis ja päevakorras, mingil määral ka Lääne-Euroopa riikides. Eestis aga ei ole see eriti populaarne. Ei oskagi öelda, kas tegu on hea või halva nähtusega, kuid kindlasti tuleks eestlasi antud valdkonna pealt rohkem valgustada ja harida.  

No comments:

Post a Comment