Monday, November 28, 2011

Jagamiskultuur: motivatsioon, ärimudelid ja häkkerieetika

Nädala ülesanne:
Loe läbi Raymondi Hacker-HOWTO (eesti või inglise keeles) ja kirjuta selle kohta hinnang.

Hacker-HOWTO lugemine on üldiselt kergesti mõistetav, kasulik, hariv ja huvitav. Samas võib kohati ka leida natuke juba vananenud mõtteviisi.

Esiteks tegi dokument selgeks, kes on ikkagi häkker ja kes kräkker. IT-inimesena teadsin, et häkker oma algses tähenduses ei ole see, mis meedia sellest teinud on, kuid millegipärast olid ikkagi kaks terminit segamini läinud. Nn head poisid, tipp-programmeerijad, veebi loojad, kujundajad – häkkerid. Sissemurdjad – kräkkerid.

Lugedes häkkerlikku suhtumist ja mõttelaadi, siis tekkisid väikesed kahtlused, kas see mõttemaailm ongi nõnda idülliline. Arvan, et selle mõttemaailma saamiseks peaks inimene olema küll teatud määral „teistsugune“. Raymond on välja toonud 4 põhioskust – programmeerimine vähemalt viies keeles, Unixi tundmine, Veebi ja HTML-i tundmine ja inglise keele oskus. Jah, need on vajalikud, kuid siiski arvan, et häkkeriks saamine ei ole nõnda lihtne. Et anda panus, peab ka loodus olema sulle andnud targa pea. Arvan, et „loll“, kes tunneb mõnda programeerimiskeel, oskan Linux-s ringi käia, mõistab HTML-i, kirjutab avatud lähtekoodiga lihtsa tarkvara, ja loeb kuskilt foorumist, et teda on nimetatud ka häkkeriks, ei saa veel end selleks nimetada. Häkkeril peab olema hea pea, samuti oleks vaja rohkem teadmisi.

Väga meeldis erinevuse seletamine isehakkanud nohiku ja õnnetumat sorti nohiku vahel – geek ja nerd.

Dokumendi lõpus olevad küsimused aitavad kergesti mõista, kas see õige häkerlus ja mõttemaailm on sulle. Ise mõistsin, et see ei ole siiski mulle, kuid kirjutatud on see hästi. Head töö, Raymond!

No comments:

Post a Comment