Monday, November 7, 2011

Vaba tarkvara kui oluline eeldus

Nädala ülesanne

Kirjeldage ajaveebis enda kogemusi mõne vaba tarkvaratoote kasutamisega.

Kui mõelda vabale tarkvarale, siis ilmselt kõige rohkem puutub noor inimene kokku brauseriga. Viimase kümne aasta jooksul on populaarsust kogunud just vabad, avatud lähtekoodiga brauserid, mille eestvedajaks võib pidada Mozilla Firefox-i.

Kasutajakogemus algas oma 6-7 aastat tagasi, kuna Internet Explorer lihtsalt ei sobinud mitmes küljest – see oli aeglasem, esines rohkem turvariske ja tundus omal ajal „kohmakas“. Aja jooksul süvenes brauseri ainukasutamine veelgi, seda just paljude lisade tõttu. Kuna töötan reklaaminduses, mis kasutab virtuaalkanaleid, siis said asendamatuks sellised installitavad lisad nagu FireBug ja Alexa Sparky. Võib heas mõttes öelda, et neist tekkis kui sõltuvus. Esimese näol on tegemist lisaga, mille abil saab analüüsida lehe ehitust, näha erinevaid HTML, CSS ja muid elemente, nendele mõjuvaid reegleid jne. Teine aga annab ülevaate veebisaidi suurusest ja kasutatavusest – igal leheküljel on oma edetabelikoht veebisaitide kasutatavuse pingereas. Ka nn vaba aja veetmine on tänu lisadele kergem. Kui soovid tõmmata veebisaidilt, näiteks Youtube-st, mõnd muusikapala, siis oli tarvis installida vaid üks lisa, mis tekitas video kõrvale allalaadimise nupu ja oligi probleem lahendatud.

Kõik tundus hea ja vigadeta seniks, kui turule ilmus Google Chrome. Siis sain aru, et brauser võib olla veel sujuvam, kiirem ning mugavam. See lükke pani ilmselt ka Mozilla Firefox-i uuendusi tegema. Järgmised versioonid olid juba kiiremad, jätsid rohkem ruumi veebilehtede kuvamisele – olid palju kompaktsemad -  lisasid oli veel kergem installida jne. Seega võin öelda, et vaba tarkvara üheks plussiks võib pidada kiiret reageerimist  ja kohanemist hetkeolukorraga.

Kuigi Mozilla Firefox ei ole juba aastaid olnud minu peamine brauser, võib väita, et antud vaba tarkvara kasutamiskogemus on olnud üleni positiivne ja ilmselt see nõnda ka jääb.

No comments:

Post a Comment